• Main
  • Публікації
  • Пройшла прес-конференція з приводу визначення номінантів M17 Sculpture Prize
Назад

Пройшла прес-конференція з приводу визначення номінантів M17 Sculpture Prize

19.02.2020

17 лютого у Центрі сучасного мистецтва М17 відбулась прес-конференція з приводу визначення номінантів на здобуття премії М17 Sculpture Prize

За результатами проведеного експертним журі відбору був сформований список з 12 номінантів. Ними стали: Алексеєнко Михайло, Буряник Василина, Бучацька Катерина, Галкін Данило, Голдаковський Владислав, Грубляк Василь, Дяченко Марта, Кириченко Андрій, Попович Тарас, Тарадіна Анна, Шуміхін Даниїл, творча група Локатир Богдан & Журунова Маргарита.

Тепер художники мають взятися за реалізацію своїх ідей, а вже влітку готові роботи будуть експоновані у ЦСМ М17.

Переможець, який визначиться за результатами оцінки вже втілених задумів, отримає премію в розмірі 250 000 грн.

В прес-конференції взяли участь:
Андрій Адамовський – колекціонер, меценат, засновник Adamovskiy Foundation
Наталія Шпитковська – директорка Центру сучасного мистецтва М17
Катерина Рай – кураторка М17 Sculpture Project
А також номінанти премії М17 Sculpture Prize: Анна Тарадіна, Тарас Попович, Андрій Кириченко, Василина Буряник, Василь Грубляк, Владислав Голдаковський та Даниїл Шуміхін.

«Що зацікавило в цьому конкурсі – це можливість бути поміченим. Сучасна українська культура розвивається досить закрито. І для того, аби вона виходила на якусь міжнародну арену, треба бути поміченим міжнародними персонами», – відмітив номінант Премії, митець Андрій Кириченко.

Номінанти також прочинили завісу тайни щодо своїх проєктів та розказали про своє бачення теми «Коріння та пилок».

«Мене особисто дуже зачепила цьогорічна тема М17 Sculpture Prize – “Коріння та пилок”. Це про нашу країну, що знаходиться між епохами, на перетині Сходу та Заходу. Це про спробу сумістити фундаментальне минуле та швидкоплинне майбутнє», – номінант Премії, архітектор Влад Голдаковський.

«Тема “Коріння та пилок” для мене – філософія буття, коли життя є циклічне. Працюючи з проблематикою, я розмірковував про те, як можна зупинити цей рух», – номінант Премії, митець Тарас Попович.

Директорка ЦСМ М17 Наталія Шпитковська та кураторка напряму M17 Sculpture Project Катерина Рай розповіли про прагнення підтримувати молодих митців та про те, що інституції сьогодні ще відпрацьовують систему взаємодії із художником. І проведення подібних конкурсів чудово цьому сприяють.

Зі свого боку меценат Андрій Адамовський поділився планом проєкту із робочою назвою «Скульптура в місті», подібно до лондонського проєкту з аналогічною назвою. Директорка останнього, Стелла Іоанноу, минулого року приїздила на Форум у М17 та подала ідею. «Можливо, коли будуть виготовлені роботи 12-ти номінантів, ми почнемо реалізовувати цю нашу мрію», – висловив сподівання пан Адамовський.

Відеозапис прямої трансляції доступний на Facebook-сторінці М17 → дивіться тут.

Фотограф – Руслан Сингаєвський


М17 Sculpture Prize – перша в Україні професійна премія для скульпторів, націлена на пошук та підтримку талановитих митців, що працюють зі скульптурою, інсталяцією та іншими видами тривимірного мистецтва. До журі Премії залучено знавців тривимірного мистецтва з різних куточків світу – кураторку «Скульптурного проєкту Мюнстера» Маріанну Вагнер, голову кураторської програми Йоркширського скульптурного парку Хелен Фібі, незалежну кураторку та консультантку фонду Маріо Мерца Лізу Паролу.

М17 Sculpture Prize започаткована в межах М17 Sculpture Project – окремого дослідницького напряму Центру сучасного мистецтва М17. Напрям покликаний запропонувати суспільству, бізнесу, містам України рішення того, як завдяки скульптурі та інших видів тривимірного мистецтва покращити образ навколишнього середовища, зробити місто привабливим для туристів, сприяти налагодженню міжкультурного діалогу.

Ініціатива підтримана Adamovskiy Foundation

Наступна публікація

Усі публікації
Вечір ART&WINE в межах ArtCult Club

Вечір ART&WINE в межах ArtCult Club

25.02.2020
Усі публікації