Назад

Український проєкт в Fondation Beyeler

25.05.2022

15 червня, о 16:00, у Fondation Beyeler (Базель, Швейцарія) відбудеться презентація виставки «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х», проведення якої заплановано на осінь 2022 року.

Виставка має на меті підкреслити самобутність українського модернізму, що довгий час перебував у тіні тогочасних російських мистецьких течій. Вона спирається на глибоке дослідження українського мистецтва XX століття та буде представлена у музеї Тиссена-Борнемісса (Мадрид, Іспанія).

На виставці будуть представлені близько 100 експонатів з провідних українських музеїв та державних і приватних колекцій Західної Європи (Великобританії, Німеччини, Нідерландів, Австрії). «В епіцентрі бурі: модернізм в Україні 1900 – 1930-х» буде реалізований у партнерстві з українськими музеями: Національним художнім музеєм України та іншими українськими установами.

Український інститут долучається до підготовки публічної програми подій, що супроводжуватиме виставку. Програма складатиметься з лекцій, дискусій, кінопоказів та концертів. До виставки буде видано каталог англійською мовою.

До виставки увійдуть роботи таких українських митців, як Олександр Богомазов, Олександра Екстер, Володимир та Давид Бурлюки, Михайло Бойчук, Вiктор Пальмов, Василь Єрмилов, Анатоль Петрицький, Вадим Меллер та iнші.

До кураторської групи увійшли Костянтин Акінша, доктор мистецтвознавства, співзасновник Фонду вивчення авангарду, Катерина Денисова, докторант Інституту мистецтв Курто, Олена Кашуба-Вольвач, кандидат мистецтвознавства, завідувач науково-дослідного відділу мистецтва ХІХ – поч. ХХ ст. Національного художнього музею України.

Окрім кураторів у презентації візьмуть участь: Гільєрмо Солана, художній директор Національного музею Тіссен-Борнеміса в Мадриді, Андрій Адамовський, український меценат, колекціонер, Джеймс Баттервік, британський, колекціонер, експерт у галузі української модерністської традиції, Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту, Наталія Шпитковська, директорка Центру сучасного мистецтва М17, Київ.

Організатором презентації українського проєкту в Fondation Beyeler виступили благодійний фонд «Art for Victory UA» та Центр сучасного мистецтва М17 у Києві.

Партнерами презентації є Fondation Beyeler, Фонд Наталії Коли, Український інститут, Фонд “Artcult”, Artelia consultancy, український проєкт “Strong & Precious”.

Fondation Beyeler керує художньою колекцією Хільди та Ернста Бейєлер, що містить сучасне та модерне мистецтво XIX- XX століть.

Національний музей Тіссен-Борнеміса є художнім музеєм у Мадриді, Іспанія, з понад 1600 творами мистецтва. У колекції представлені роботи провідних художників епохи Відродження, Бароко та Рококо, європейських і північноамериканських митців XVIII-XIX століть.

Національний художній музей України є державною культурною інституцією з провідною колекцією українського мистецтва від Середньовіччя до сьогоднення. Головними аспектами діяльності музею є збір, вивчення, збереження, експонування та надання освітніх послуг у культурній сфері.

Український інститут – державна установа при Міністерстві закордонних справ України, діяльність якої спрямована на покращення розуміння і сприйняття України у світі засобами культурної дипломатії. Інститут сприяє покращенню міжнародних зв’язків між людьми та установами й створює можливості для взаємодії та співпраці України зі світом.

Фонд Наталії Коли, створений меценаткою Наталією Колою. Фонд був заснований у 2019 році для підтримки інституцій, які цінують традиції та водночас популяризують сучасних митців; цінностями фонду є прийняття будь-якого способу мислення та вільний дискурс. Зараз Наталія співпрацює з галереєю Серпентин і Королівською академією мистецтв.

“Strong & Precious”, український мистецький проєкт, що репрезентує Україну як країну з потужним творчим потенціалом. Основна ідея Strong & Precious – шляхом консолідації талановитих українських дизайнерів ювелірних виробів популяризувати українські мистецькі традиції на міжнародній арені.

«Art for Victory UA» Charity Foundation – незалежний, некомерційний, благодійний фонд, організований українською та міжнародною культурною спільнотою з метою підтримки існування та виживання українського культурного сектору в умовах війни.

Наступна публікація

Усі публікації
«Мистецтво заради перемоги» онлайн-аукціон

«Мистецтво заради перемоги» онлайн-аукціон

31.05.2022
Усі публікації