Назад

Номінанти M17 Sculpture Prize: Влад Голдаковський (Київ)

08.10.2020

Влад Голдаковський народився в Херсоні у 1982 році. Отримав освіту в Київському національному університеті будівництва і архітектури, та вже понад 15 років здійснює практичну діяльність у сфері архітектурного проєктування. У 2007 році разом з іншими архітекторами Олександром Бурлакою й Іваном Мельничуком Влад співзаснував об’єднання «Група предметів», яке існувало до 2013 року і займалося дослідженням та переосмисленням міського простору. Входив до первинного складу кураторського та дискусійно-активістського об’єднання «Худрада», яке веде відлік своєї діяльності з 2009 року. У 2013 році запустив лабораторію соціальної архітектури під назвою «Кола та Лінії», а у 2016 відкрив власну студію архітектурного та інтер’єрного дизайну – Goldakovskiy Group Architects (GRA).

Влад є активним суб’єктом соціальної комунікації: веде блоги, бере участь у дискусіях та форумах, дає інтерв’ю. Власне, робота зі скульптурою стала для нього додатковим засобом цієї комунікації. Тому на питання щодо задач та цілей, яким відповідає його діяльність на мистецькій та архітектурній ниві, й щодо різниці між ними, Влад відповідає, що їх не розмежовує.

«Це про різні методи та різні цільові аудиторії. Працюючи зі скульптурою, я говорю про тонші та доросліші речі, глибші, як мені здається. В архітектурі – працюю з ширшою проблематикою, з більш функціональними та утилітарними факторами. Але глобально я не розділяю цих речей. Це як у вас є голова і є тіло. Я б навіть сказав, що і в архітектурі працюю як скульптор – кручу модель, ліплю її. Просторовий фактор вираження для мене найважливіший».

Влада цікавить широке коло проблем. Приміром, він немало розмірковує про парадокси демократизації як у суспільстві, так і в мистецтві й архітектурі, коли у часи плюралізму думок і відсутності приписів щодо висловлювань ми раптом опинились у ситуації «нічого сказати»; про цінність продукту, який виходить за таких умов. З цих роздумів постав і проєкт, поданий до конкурсу М17 Sculpture Prize. Найширше ж – інтенції Влада стосуються необхідних суспільних та просторових перетворень.

«Я хочу, аби моя робота мала резонанс. Бо ідеї, які я несу, на мій погляд, дуже важливі для громадськості та її розвитку. Я бачу себе проповідником своїх ідей та цінностей. Ідея еволюції суспільства – те, про що я буду говорити, використовуючи різні медіуми: виставки, Інтернет, публікації. Якщо говорити про скульптуру, я, звичайно, хотів би працювати з публічним простором, аби мої ідеї могли впливати на більшу аудиторію, і кожен міг би мати до них доступ».

Перелік виставкових проєктів, в яких Влад Голдаковський брав участь, дивіться тут.

До шорт-листа номінантів і номінанток на здобуття премії M17 Sculpture Prize Влад увійшов із проєктом «Залізна завіса».

Автор про концепцію свого проєкту: «Я народився в СРСР. Можна сказати, що моє коріння було огороджене залізною завісою. Принаймні на деякий час. Моя родина дуже хотіла позбутися тої завіси. І от, нарешті, те, що я є, отримало свободу розвитку. Ми позбулися матеріальних кордонів. Однак здобули внутрішні. Я живу в сучасному світі. Я можу поїхати та пустити коріння, де захочу. Я начебто маю вибір робити те, що забажаю. Але чи можу я вибрати те, що бажати? Я промовляю мовою диктора. Думаю так, як мені кажуть думати. Ненавиджу тих, на кого мені вказують медіа. Залізна завіса знову тут. Вона повністю контролює мене. Навіть більше, ніж тоді, у дитинстві».

Коментує експертка Відбіркового журі Премії Маріанна Вагнер: «Пропозиція тематично цікава як для публічного простору, так і для ситуації розміщення у приміщенні. Дуже доцільною є звукова складова, і вона, безумовно, має бути частиною роботи – як критичний мистецький коментар щодо дискурсу влади в нашому суспільстві. Було б цікаво, якби цей звуковий елемент міг протягом років оновлюватися художником – деталь, яка зробить роботу цілком перформативною і зможе демонструвати ступінь “вільності” країни у теперішньому/майбутньому».

ВІДЕОВІЗИТІВКА:

РОБОТИ З ПОРТФОЛІО:

«Покоління», 2017

«Тимчасовий мавзолей», 2009

Побачити, в якій формі втілиться «Залізна завіса» Влада Голдаковського, ви зможете на виставці робіт номінантів і номінанток M17 Sculpture Prize: Roots and Pollen у ЦСМ М17.


Інші публікації за тегом M17 Sculpture Prize

Наступна публікація

Усі публікації
Графік роботи Центру: Грудень 2020 – Січень 2021

Графік роботи Центру: Грудень 2020 – Січень 2021

28.12.2020
Усі публікації